Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
“Många har haft mer tid att fundera över sina drömmar” – hör om varför nyföretagandet ökat under 2020 Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Rekordmånga startade företag under förra året – trots pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 73 000 bolag registrerades hos Bolagsverket under förra året – vilket är rekordmånga. Ungefär 1600 av dem startades i Dalarna.

– Det kanske överraskar många människor. Men under en kris ökar oftast nyföretagandet, säger Eva Cooper, regionchef för Företagarna i Dalarna.

Sett till de vanligaste bolagsformerna registrerades nästan 73 000 bolag i Sverige under förra året enligt statistik från Bolagsverket. Det är rekordmånga i antalet och en ökning med 14 procent jämfört med året innan.

– Det har varit många fler aktiebolag som startades under 2020 än enskild firma. Dels för att det är billigare att starta det nu än tidigare men under pandemin har det också blivit tydligt vilka fördelar man har som aktiebolag jämfört med enskild firma, säger Eva Cooper.

Utmaning att överleva

Enligt Eva Cooper ligger inte den största utmaningen i att starta företag, utan att överleva i ett antal år.

– Det är svårt att säga att det skulle vara sämre att starta under en pandemi. Mycket handlar om att man gjort ett bra grundarbete och en ordentlig analys av den bransch man startat i så man vet hur marknaden ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet