Foto: SVT

Revisorer kräver att räddningstjänstdirektion byts ut

Uppdaterad
Publicerad

Ledamöterna i direktionen i Södra Dalarnas räddningstjänst ska bytas ut. Det kräver de revisorer som granskat förbundet.

– Vi är helt eniga om att avstyrka ansvarsfrihet för direktionens samtliga ledamöter, säger Jan-Erik Olhans (M) i Hedemora som är ordförande för de fyra förtroendevalda revisorerna för Södra Dalarnas Räddningsförbund.

Revisorernas rekommendation blir nu en het fråga för kommunfullmäktige i de fyra kommunerna med gemensam räddningstjänst; Avesta, Hedemora, Norberg och Fagersta.

Konsultföretaget KPMG redovisade i höstas sin granskning av Södra Dalarnas Räddningstjänst. Där framkom bland annat kritik om att brister i arbetsmiljön påtalats under flera år utan att politikerna i direktionen eller ledningen agerat.

Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund

– Bland annat handlar det om medarbetarundersökningar som tystats ner. Man har inte lyssnat på personalen, säger Jan-Erik Olhans som nu saknar förtroende för de politiker som utgör direktion och arbetsutskott och vill se att de som har uppdraget nu får kliva åt sidan så att nya direktionsledamöter kan väljas.

Så ser förslagen nu ut i alla de fyra medlemskommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund

Mer i ämnet