Hör Magnus Krantz, ombudsman i Brandmännens Riksförbund, utveckla sin kritik av hur fackets skrivelse hanterades. Foto: Torbjörn Påhlman /SVT

Fackens kritik hemlighölls – ”Inga rimliga förklaringar”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsutskottet i Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund och dess ordförande Olle Rahm lät inte samtliga politiker och respektive kommuner ta del av fackets kritik mot räddningschef Mats Jansson. Istället förlängdes Janssons kontrakt som räddningschef.

Magnus Krantz som är ombudsman i Brandmännens Riksförbund är mycket kritisk till det som skett:

– Hade vår skrivelse gått rätt väg från början tror jag vi skulle varit i en annan situation idag, säger Mats Krantz till SVT. 

Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund

Ordföranden i arbetsutskottet, Olle Rahm, vill inte låta sig intervjuas av SVT i nuläget men säger att han: ”efterfrågade ett arbetsmaterial och uppfattade det som ett sådant.”

Han tillägger också att det är arbetsutskottets uppdrag att tillsätta räddningschef.

”Generellt en bra arbetsmiljö”

Den kritiserade räddningschefen Mats Jansson har tidigare sagt till SVT Dalarna:

– Vi har haft mycket fokus på de här områdena och rent generellt också en bra arbetsmiljö skulle jag vilja påstå. Men det finns förbättringsområden som vi nu måste ta tag i, säger räddningschef Mats Jansson.

Politikerna ska ”tydliggöra ansvar”

Politikerna i direktionen från Avesta, Hedemora, Norberg och Fagersta är nu i en process där de ska svara på kritik från kommunernas revisorer och genomföra en hel del åtgärder och bland annat ”tydliggöra ansvar mellan direktion och arbetsutskott”.

I klippet utvecklar Magnus Krantz sin kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund

Mer i ämnet