Efter skarpa kritiken – nu ska räddningstjänstens arbetsmiljö utredas vidare

Uppdaterad
Publicerad

I höstas riktade en granskningsrapport mycket skarp kritik mot arbetsmiljön och ledningen i Södra Dalarnas räddningstjänstförbund. Den pekade bland annat på att det fanns ledarskapsproblem i verksamheten som pågått i flera år, men som förbundets direktion inte tagit tag i. Nu har en konsult upphandlats som ska gå vidare och utreda rapportens kritik.

Upphandlingen av extern konsult resulterade i ett anbud. Det anbudet beslutade förbundsdirektionen, som består av politiker från Hedemora, Avesta, Norberg och Fagersta, att säga ja till nyligen.

– Konsulten börjar sitt arbete i början av mars. Vi har inte satt någon definitiv deadline, men vi hoppas att utredningen är klar i april, möjligen maj, säger Olle Rahm (S), direktionens ordförande.

Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund

Stödjer fackförbundens känsla

Men de tre fackförbunden Vision, Brandmännens riksförbund och Kommunal har riktat kritik mot hur upphandlingen genomförts. Bland annat mot just det att det bara fanns ett enda anbud att ta ställning till. En av direktionens ledamöter, Avestamoderaten Rolf Rickmo, valde att ställa sig bakom den fackliga kritiken och reserverade sig därför när beslut skulle tas om konsulten.

– Fackförbund och medarbetare har uttryckt att de inte känner sig trygga med att de kommer bli hörda och sedda i utredningen. Därför känner jag mig inte bekväm med det här beslutet och vill stödja dem i deras känsla genom att reservera mig, säger han.

I klippet: ”Arbetsgivaren som gör upphandlingen” – direktionens ordförande tillbakavisar kritiken mot konsultupphandlingen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund

Mer i ämnet