Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Har varit så här i jättemånga år” – hör Anders Westman(S) vice ordf i förbundet om kritiken och hur man går vidare. Foto: Torbjörn Påhlman SVT

Räddningstjänsten i södra Dalarna kritiseras – stora brister i arbetsmiljön

Publicerad

Arbetsmiljön inom Södra Dalarnas räddningstjänstförbund har aldrig varit sämre. Det står att läsa i en ny revisionsrapport som konstaterar stora brister i förbundets ledning.

– Att det var så mycket det trodde jag inte, men att det funnits missnöje har jag ju hört, säger Anders Westman (S), vice ordförande i räddningstjänstförbundets styrelse.

I granskningsrapporten, genomförd av den externa revisionsbyrån KPMG, så pekas en rad brister ut i arbetsmiljön och ledningen av Södra Dalarnas räddningstjänstförbund.

– Vi har haft mycket fokus på de här områdena och rent generellt också en bra arbetsmiljö skulle jag vilja påstå. Men det finns förbättringsområden som vi nu måste ta tag i, säger räddningschef Mats Jansson.

I rapporten som skickats till de fyra kommunerna Avesta, Hedemora, Norberg och Fagersta dras slutsatserna att: ”Det under lång tid har funnits kända brister i förbundets arbetsmiljö som i stora delar grundar sig i att medarbetarna upplever allvarliga brister i ledarskapet.”

– Baserat på våra medarbetarundersökningar både 2017 och 2020, så framkom det en del kritik som vi tog till oss. Men uppenbarligen har inte det fått genomslag, berättar Jansson.

Det externa företaget KPMG bedömer att bristerna är så pass allvarliga att kommunerna nu har till och med den 21 november på sig att svara hur de ska vidta åtgärder.

I klippet: Anders Westman (S), vice ordf i förbundets styrelse, tar kritiken  på allvar men ser ljust på att problematiken belyses.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer