Hans Unander (S) medger att det delvis var förhastat att riva fjällederna. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Riven led byggs upp igen i Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Efter massiv kritik backar nu Malung-Sälens kommun och medger att det var fel att riva åtminstone en av vandrings- och skidlederna i Sälenfjällen.

Nu byggs leden upp igen – bara någon vecka efter att den försvann – och nu lovar företagarna i området att sköta den över vintern.

– Tyvärr gick det lite för fort, säger kommunalrådet Hans Unander (S).

Revs utan förvarning

När resterna efter de rivna lederna i Sälenfjällen upptäcktes för ett par veckor sen och när skyltarna kom upp om att vandrings- och skidlederna – helt utan förvarning – hade rivits av kommunens personal, växte ilskan bland fjällfolket i Sälen.

På onsdagen hölls därför ett stormöte med kommunledningen och fjällföretagen i Malung. Och efter mötet står det klart att Malung-Sälens kommun backar och medger att det delvis var fel att riva.

– Det gick lite för fort. Tyvärr. Det var olyckligt men nu har vi kommit till ett bra resultat, säger kommunalrådet Hans Unander (S) efter mötet.

En av lederna byggs upp

Det är totalt fyra leder i Sälenfjällen som rivits. Nu är både kommunen och fjällnäringen överens om att en av dem snabbt ska byggas upp igen.

Det handlar om en populär skidled mellan Hemfjällsstugan och Storfjällsgraven.

– Det är den viktigaste leden. Nu backar vi beslutet och näringen tar över den leden i år, säger Anders Bjernulf, nytillträdd vd för det gemensamma turistbolaget Året Runt i Sälenfjällen.

– De tar över ansvaret och vi hjälper till med material, säger Hans Unander (S).

LÄS MER: Kommunen river vandringsleder i Sälen – utan förvarning

LÄS MER: Oklart vad som händer med tre av de rivna lederna

TV: Se hela inslaget med kommunens och näringslivets kommentarer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.