Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur rösträkningen går till och om den X-märkta valsedeln på bilden blir godkänd eller underkänd. Foto: Anders Hansson/SVT

Här kontrollräknas rösterna – febril aktivitet hos Länsstyrelsen Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår kontrollräkning av rösterna som tagits emot i vallokalerna och sedan transporterats in till länsstyrelsen. Dessutom ska personkryssen räknas, tveksamma valsedlar ska godkännas eller underkännas, och så tillkommer utlandsröster och de så kallade onsdagsrösterna.

Ett 60-tal personer på länsstyrelsen är delaktiga i arbetet. Säkerheten har skärpts i år och lokalerna bevakas av särskilt avdelade väktare. Mitt i denna gryta av valsedlar, människor och räknemaskiner befinner sig Helle Bryn-Jensen som är valansvarig på Länsstyrelsen Dalarna.

– Jag är som en iller, säger de som sitter här och jobbar!, berättar hon och skrattar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

– Jag är på allting som är det minsta tveksamt. Än så länge går det bra och vi räknar med att hålla tidsschemat.

Allt ska vara klart på fredag

Det betyder att alla Dalarnas 170 valdistrikt och 229.000 röster ska vara färdigräknade sent på torsdag eller på fredag förmiddag, enligt Helle Bryn-Jensens bedömning.

Se i klippet hur rösträkningen går till och om den X-märkta valsedeln på bilden blir godkänd eller underkänd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Mer i ämnet