Så dåligt syns du utan reflexer

Uppdaterad
Publicerad

Höstmörkret är här och det är hög tid att plocka fram reflexerna om du inte redan gjort det.

Många trafikolyckor där fotgängare är inblandade inträffar i mörker. För en bilförare är det stor skillnad på hur bra en fotgängare syns vid vägkanten om personen har reflex eller inte.

Enligt NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, är det ännu viktigare att bära reflex i stadsmiljö, trots neonskyltar och gatlyktor. De flesta olyckor med gående sker i tätbebyggda områden med gatubelysning.

Se i klippet ovan hur skillnaden är för en bilist när fotgängaren  är med eller utan reflex.

• Reflexen ska vara minst 15 kvadratcentimeter för att ge tillräcklig reflektion.

• Reflexen ska vara CE-märkt.

• Det bör finnas uppgifter på förpackning eller i bruksanvisning om att reflexen är certifierad och var detta är utfört. I Sverige är det SP (Sveriges tekniska forskningsinstitut) som testar och certifierar fotgängarreflexer.

• Reflexen ska ha ett högt CIL-värde (ett mått på reflektionsförmåga). Ett CIL-värde på 400 ger i de flesta fall en siktsträcka på mer än 140 meter för två bilar som möts i halvljus.

Källa: NTF

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer