Foto: Johanna Runesson/SVT Design

Så tog sig björnen mellan hägnen i rovdjursparken

Uppdaterad
Publicerad

Det är nivåskillnad mellan björnhägnen i rovdjursparken i Orsa. Höjdskillnaden kan vara en del av förklaringen till att björnen i fredags kunde gräva sig ut under ett 90 centimeter djupt grävskydd.

– Förhägnet ligger lite högre än det stora hägnet, säger arbetsmiljöinspektör Paul Keenan som nu utreder fredagens dödsolycka då en artonårig djurskötare dödades av en björn i rovdjursparken i Orsa.

Grävskyddet finns enligt parken under staketet men det grävde björnen sig under.

18-årig djurskötare död i björnattack

LÄS MER: Djurskötare avliden efter björnattack

Paul Keenan håller med om att höjdskillnaden mellan hägnen sannolikt gjorde det lättare för björnen att gräva sig ut och in i hägnet där djurskötaren och en familj från Holland befann sig.

LÄS MER: Björnen grävde hål under säkerhetsstängslet

En annan omständighet som Arbetsmiljöverket har att utreda är att parken i Orsa var en av få som till i fredags tillät att djurvårdarna hade björnar i hägnet bredvid när de gick in i ett tomt hägn. Det har Orsa rovdjurspark nu ändrat på.

LÄS MER: Hårdare säkerhet på andra djurparker med björn

– Nu har djurskötarna ett tomt hägn mellan sig och björnarna, när skötaren ska gå in i ett hägn. säger Grönklittsgruppens vd Anders Blomqvist till SVT.

TV: Se inslaget med grafik som visar hur björnen tog sig in i hägnet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

18-årig djurskötare död i björnattack

Mer i ämnet