Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till bokhandeln och spana in vilka pussel som folk vill köpa. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

”Säljer varje dag” – högt intresse för pussel även efter pandemin

Publicerad

Intresset för pussel och sällskapsspel exploderade under pandemin. Även om försäljningen inte är på samma nivåer som då, håller intresset håller i sig, visar en rundringning till tre stora butikskedjor.

– Det är en avkoppling för många och många köper det som present, berättar Laila Hanberg som arbetar i en bokhandel i Ludvika.

Tia Permats är inne i bokhandeln för att köpa ett nytt pussel.

– En timme kan gå när man pusslar och så passar plötsligt en bit och då blir man kvar en stund till, säger hon.

Under pandemin fick pussel och sällskapsspel ett stort uppsving i försäljningen.

Pussel säljer bra under hela året

SVT Dalarna har varit i kontakt med tre stora butikskedjor, Ugglan, Adlibris och Akademibokhandeln, som säljer böcker och pussel. De upplever alla att intresset för pussel har hållit i sig även om det inte är på samma nivåer som under pandemin.

– Tidigare var julhandeln den största säsongen i bokhandeln för denna typ av produkter – nu märker vi att de säljer bra hela året, säger Pernilla Töverud som är ansvarig för bland annat pussel på kedjan Ugglan i Sverige.

Även på Adlibris märker man av det fortsatta intresset för pussel.

– Vi ser en tillväxt på cirka 20 procent på pussel sedan toppnoteringen under pandemin och vi upplever fortfarande en stadig ökning i år, säger Karin som Lindebo är PR-ansvarig och brandmanager.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.