Foto: Hannes Forsell/SVT

Samarbete mot högerextremism på nordisk nivå

Publicerad

Under två dagar har representanter från ett internationellt nätverk samlats i Borlänge. Syftet är att dela med sig av hur man jobbar mot högerextremism.
– Det är fantastiskt att få en sådan kvalificerad panel till Borlänge, säger Kenneth Persson (S).

Representanter från totalt 13 nordiska städer deltog vid konferensen som anordnades av nätverket Nordic Safe Cities. Konferensen syftade att ge en bild över hur högerextrema krafter jobbar, och dela idéer och erfarenheter och arbetssätt sinsemellan för att kunna förstärka arbetet mot högerextremism i de nordiska länderna.

Samarbetar över gränser

Under onsdagen föreläste bland annat Jacob Davey, forskare på Londonbaserade Institute för Strategic Dialogue som bland annat tittar på modeller för kontra-extremism.

– Vi ser en ökning av hur globala nätverk samarbetar över gränserna, de jobbar både online och offline för att skapa internationella nätverk, säger Jacob Davey.

Väl fungerande organisation

Han gav bilden av en väldigt välorganiserad extremhöger, där organisationer i olika länder hjälper varandra, bland annat genom insamlingar genom crowdfunding.

– På så sätt behöver man inte vara ute på gatan och demonstrera utan man kan sitta hemma och donera och på så sätt vara en del av rörelsen, säger Jacob Davey.

Många experter

Nätverket Nordic Safe Cities är gratis att vara medlem i, och för en liten stad som Borlänge betyder det mycket att ta del av exempel på hur man jobbar mot extremism på andra håll.

– Det har varit fantastiskt och legat på en väldigt hög nivå. För Borlänges del så är det ett lyft, vi har fått höra experter från flera olika städer som Kristiansand, Oslo och Göteborg. Det är fantastiskt att få en sådan kvalificerad panel till Borlänge, säger Kenneth Persson (S), socialnämndens ordförande i Borlänge kommun. 

Fakta Nordic Safe Cities

Visa

Nätverket Nordic Safe Cities skapades 2016 av Nordiska ministerrådet efter flera terrordåd i de nordiska länderna. Nätverket arbetar över gränserna för att identifiera, dela och ta fram de bästa sätten att arbeta på för att hindra extremism.

Det senaste året har representanter från över 30 nordiska länder deltagit i aktiviteter som anordnats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer