Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad falubon Vanna Ölund fyndade på secondhand – och hör biträdande butikschefen om satsningen för det nya härbärget. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Secondhand-butiken PMU i Falun ger hela dagskassan till nytt härbärge

Uppdaterad
Publicerad

Massor av julpynt och fullt med folk syns på second hand-butiken PMU i Falun på lördagen, dagen innan första advent. Allt som butiken tjänar ihop under dagen går till ett nytt härbärge i Falun.

– Att vi får vara med och hjälpa personer i vår stad känns fantastiskt, säger Linda Kransholm, biträdande butikschef.

De pengar som PMU får in går alltid till humanitär hjälp, men en gång per år gör butiken i Falun, som Lugnetkyrkan och Centrumkyrkan står bakom, en punktinsats för något särskilt. Denna gång går dagskassan till det nya härbärget i centrum.

Förra året fick butiken ihop 85 000 kronor, och en önskan om över 100 000 kronor fanns hos biträdande butikschefen.

Varför gör ni det här?

– Vi vill ge bästa möjliga förutsättningar för det nya härbärget, så att folk som behöver någonstans att sova kan få komma till ett tryggt ställe snart i vinter, säger Öyvind Tholvsen, pastor på Lugnetkyrkan, som serverar glögg och pepparkakor i butiken under lördagen.

Härbärge mitt i centrum

Härbärget har inte öppnat ännu, men det kommer ligga i ett hus i korsningen Kristinegatan-Sturegatan – ett stenkast från RIA-stugan vid Faluån.

Efter stängning meddelande PMU:s biträdande butikschef Linda Kransholm att de fått ihop 95 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.