Simon Larsson Foto: SVT

Simon vill få politikerna att prata begripligt

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara svårt att förstå vad politikerna menar när de talar, både i valtider och annars också. Därför bjöd Mora Folkhögskolas elever med intellektuella funktionshinder in politiker för en diskussionskväll om hur man ska prata så att alla kan begripa.

Det var raka frågor som eleverna ställde till de tre riksdagspolitikerna, Marie Olsson från Socialdemokraterna, Per Lodenius från Centern och Ann-Britt Åsebol från Moderaterna om hur de och deras politikerkolleger pratar i radio och TV och i talarstolar.

Svårt att förstå

Både elever och andra åhörare hade kommit till folkhögskolans aula den här kvällen och det var ett gott diskussionsklimat. För det kan vara svårt att förstå budskapet när det blir många ord, svåra ord och komplicerade sammanhang, extra viktigt att tänka på om man ska göra sig förstådd hos den grupp som har ett intellektuellt funktionshinder – men egentligen lika viktigt för alla.

Simon kom på idén

Simon Larsson pluggar IT på Mora Folkhögskola och det var han som först kom på idén att bjuda in politikerna. Hans studiekompisar och skolan hängde på. Simon var nöjd med diskussionskvällen.

– Det känns hur bra som helst och det blir spännande att se om de tar det här vidare också!

Lågt valdeltagande

Personer med den här sortens funktionshinder har lågt valdeltagande vilket kan bero på att det är svårt att förstå vad politikerna egentligen menar. Att uttrycka sig enkelt och med inte allt för många ord är därför vad politikerna tar med sig från den här kvällen.

Ett exempel från diskussionen var när Ann-Britt Åsebol förklarade att det inte är så lätt för landstinget att erbjuda olika tjänster med förenklat språk eftersom de har en ”ansträngd ekomoni”. Hon ändrade sig raskt till ”dåligt med pengar”.

Gäller att tänka sig för

– Det gäller hela tiden att tänka på vad det är för ord man använder, sa hon.

– Man använder ett ord eftersom man använder det dagligdags, men det kanske inte andra gör! Då får man tänka sig för och uttrycka sig på ett lättare sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.