Sju dalakommuner försäkrar inte sina elever i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna och Skåne är de län i Sverige där flest kommuner valt bort att ha sina grundskoleförsäkrade på fritiden. Det konstaterar försäkringsbranschens fackförbund Forena i en undersökning.

Sju av trettiosju kommuner i landet som valt bort försäkringsskyddet på fritiden finns i Dalarna – Borlänge, Falun, Gagnef, Leksand, Mora, Orsa och Rättvik. På det uppskattas kommunerna ha sparat cirka 45 kronor per elev och läsår.

Men råkar en elev ut för en olycka på fritiden och helt saknar försäkring kan det innebära problem med den framtida ekonomin, konstaterar Håkan Svärdman som är samhällspolitisk chef på Forena.

– Fritiden är den mest olycksdrabbade tidpunkten i barns vardag, inte minst under sommarlovet. Därför borde kommunerna prioritera att försäkra sina elever även på fritiden. Det handlar om en extra kostnad på 40 – 50 kronor per elev och år,  menar Håkan Svärdman.

I klippet ovan förklarar han hur eleverna kan drabbas som vuxna av att inte vara försäkrade som barn.

Här är listan över samtliga kommuner i landet som valt bort att försäkra skoleleverna på fritiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.