Räddningschef Johan Szymanski säger att storbranden vid Brunnåsen är helt okontrollerad. Foto: Mora brandkår/SVT

Skogsbrand utom kontroll – militären sätter personal i säkerhet

Publicerad

Militärområdet vid Brunnåsen sydost om Särna i Älvdalens kommun har drabbats av flera skogsbränder de senaste dagarna. Under söndagen blossade det upp igen och nu brinner det i trädtopparna.

Se SVT:s direktsändning om skogsbränderna i Dalarna, Gävleborg och Jämtland i efterhand här. Cirka fem minuter in i sändningen hör du räddningschef Johan Szymanski berätta om storbranden vid Brunnåsen.

Larmet om branden kom vid 13-tiden på söndagen. Det är vid skjutfältet i Brunnåsen som det brinner och räddningstjänsten beskriver det som en toppbrand, det vill säga att elden sprider sig från trädtopp till trädtopp. Enligt larmet till SOS Alarm blåser det i området.

”Helt utom kontroll”

Vid 17.30 på söndagen berättade Johan Szymanski, räddningschef för Mora brandkår, att branden fortfarande var helt utom kontroll.

– Det går inte bra. Vi har fått hit en helikopter och väntar på en till senare ikväll. Men redan nu planerar vi för insatser i tre dygn framöver.

Militär sattes i säkerhet

– Vi har beställt helikoptrar men det första vi fick se till var att militären lyckats sätta all sin personal i säkerhet, sade Johan Szymanski vid 15-tiden.

Branden bekämpas av räddningstjänst, militär och hemvärnspersonal.

– För en timme sedan kanske den var 1,5 gånger 1,5 kilometer och den sprider sig väldigt snabbt, säger Szymanski vid halv åttatiden.

Det är ett 30-tal brandmän på plats, men man har också begärt in 50 man från militären.

Farligt för personalen

– Det blåser såpass att det är farligt för personalen att befinna sig i vissa områden som man bara kan vattenbegjuta med helikopter.

Det har brunnit flera gånger på platsen de senaste dagarna, som SVT rapporterat om tidigare, och Szymanski säger att det kan fortsätta hur länge som helst – ”tills det kommer regn, egentligen”, men att man gör allt man kan.

– Vi har flera andra stora bränder här i Dalarna och i Sverige, och det finns inga helikoptrar. Jag hoppas verkligen att MSB jobbar för att få hit hjälp från utlandet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet