Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bra att barnen får testa på det” och ”Grytan var god” – Så reagerar eleverna på vildsvinslunchen. Foto: Ann Törnkvist/SVT

Skolelever i Avesta serveras vildsvinslunch – ”Smaken är bra men inte konsistensen”

Uppdaterad
Publicerad

För att öka intresset för vildsvinskött och vildsvinsjakt har skolelever i Avesta haft vildsvin på menyn. Förhoppningen med den annorlunda skollunchen är att på sikt minska skadorna som vildsvinen orsakar på lantbrukarnas grödor.

– Det är en helt fantastisk produkt som vi använder alldeles för lite. Det här är ett sätt att visa hur bra det är, säger Anders Froding, på Offentlig gastronomi i Dalarna.

Lunchen var en del av projektet ”Vildsvin – en möjlighet” som Svenska Jägareförbundet driver tillsammans med Jägareförbundet Dalarna och LRF Dalarna.

460 elever serveras vildsvin

Under sensommaren 2023 ordnade Offentlig Gastronomi Dalarna en vildsvinshelg där ett antal vildsvin fälldes av jägare i länet. Det är de vildsvinen som nu serveras till lunch till de 460 eleverna på Skogsboskolan i Avesta.

– För oss är det viktigt att äta mer hållbart och lokalt. Vildsvin är en resurs som finns i vårt närområde. Råvaran är lokal och kommer från en skog i närområdet, där grisarna går fritt. Det gör att vi slipper långa transporter. Att få in vildsvin på menyn ger oss också fler livsmedelsval, säger Eva Södergård, Kostchef i Avesta kommun

”Vill att lantbrukare och jägare ska hjälpas åt”

Syftet med lunchen är att öka intresset för vildsvinsjakt, minska skador i lantbrukarnas grödor och att öka intresset för viltkött i det offentliga köket.

– Vi vill att lantbrukare och jägare ska hjälpas åt att förvalta vildsvinen så att de både kan vara en tillgång jaktligt och livsmedelsmässigt men inte vålla skada inom lantbruket, säger projektledaren Helena Tysk på Jägareförbundet Dalarna.

Följ med till matsalen och hör vad Elsa, Ellen och Theo tycker om dagens mat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.