Slog sönder telefoner och hotade anhörig med gevär

Publicerad

I början av januari larmades flera polispatruller till en bostad i centrala Borlänge där en man i 35-årsåldern höll en anhörig under vapenhot. Mannen ska med ett gevär och en kniv i händerna ha hotat döda personen om denne ringde polisen.

Nu åtalas mannen vid falu tingsrätt för grovt övergrepp i rättssak, vapenbrott, stöld, bedrägeri och skadegörelse.

Samma dag som mannen greps av polis ska han olovligen ha tagit 1 700 kronor som tillhörde den anhörige och ett par dagar tidigare gjorde han kontantuttag med den anhörigas kort.

Slog sönder telefoner

Under vapendramat i Borlänge ska mannen ha slagit sönder flera telefoner, dödshotat den anhöriga och försökt förhindra denne att ringa polisen. Åklagaren skriver i åtalet att brottet bör bedömas som grovt eftersom han hade både gevär och kniv i händerna när han uttalade hotet.

Polisen avstyrde situationen

Efter ungefär två och en halv timme kunde polisen gripa mannen och avstyra situationen utan att någon kommit till fysisk skada.

Åklagaren yrkar på att beslagtagna skjutvapen, skarp ammunition, knivar, ett bräckjärn samt en skyddsväst inte ska återlämnas till den misstänkte. Själv förnekar mannen brott på samtliga åtalspunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.