Den åtgärd som skulle genomföras på riksväg 66 under helgen misslyckades när specialmaskinen som skickades ut klistrades igen av vägmassan. Foto: Anders Hansson/SVT

Snabbåtgärd på riksväg 66 misslyckades

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar gå troll i den knappt 15 kilometer långa vägsträckan mellan Ludvika och Smedjebacken. När Trafikverkets entreprenörer begav sig till platsen på lördagskvällen för att ta bort ytskiktet som orsakat problem gick det nämligen inget vidare. Efter bara 200 meter gav blästringsmaskinen upp på grund av det kletiga väglaget.

Natten mellan lördag och söndag var det tänkt att en snabbåtgärd skulle genomföras på den kritiserade sträckan på riksväg 66. Där har flera trafikanter fått sina däck och bilar förstörda av klistrig vägmassa, och Trafikverket beslutade om en insats.

En specialbyggd blästringsmaskin skickades ut med uppdraget att ta bort den översta beläggningen, som består av ett tunt lager småsten ovanpå en klisteremulsion.

Vägskador i Dalarna

Klistrade igen efter 200 meter

Det gick inte som man tänkt sig och maskinen kom bara 200 meter. Då blev man varse att den klibbiga massan hade satt igen högtrycksmunstyckena. Därmed kunde inte entreprenadföretaget som skulle åtgärda sträckan fortsätta arbetet.

Maskinen som skulle användas finns bara i ett fåtal exemplar i hela riket och den används normalt till att blästra bort vita vägmarkeringar när sådana ska förnyas eller ändras. Att använda den för att få bort vägklistret tycks ha varit en chansning som inte gick hem.

Håller krismöte

Från Trafikverket är beskedet nu att man bevakar läget och sätter in sandbilar om vägen blir kletig igen. I veckan kommer man också att hålla ett krismöte för att ta ställning till hur man vidare ska tackla problemvägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vägskador i Dalarna

Mer i ämnet