Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver få upp volymerna och höja priserna” – hör om snabbladdarna som lämnar Dalakraft med miljonförluster Foto: Anders Hansson/SVT

Snabbladdare miljonförlust för Dalakraft – efterlyser fler aktörer på marknaden

Uppdaterad
Publicerad

Snabbladdare till elbilar i Dalarna har hittills bara genererat förluster för elförsäljningsbolaget Dalakraft.  

– Förra året gick vi med en miljon i förlust. Vi behöver få upp volymerna och höja priserna och helst även differentiera priserna för laddning vid olika tidpunkter, säger Dalakrafts vd Mats Bengtsson.

Elbolaget Dalakraft har ett dussintal snabbladdare, vilket är ungefär hälften av alla i hela Dalarna. Staten ger bidrag som täcker ungefär en sjättedel av själva installationskostnaden. Därefter blir det också kostnader för drift, service och underhåll plus elnätsavgifter.

– Vi hoppas att vi kan börja gå med vinst nästa år, säger Mats Bengtsson.

Fler snabbladdare efterfrågas

Samtidigt efterfrågas fler snabbladdare för att minska köerna vid laddstationerna.

Dalakrafts vd menar att det uppstår köer vid snabbladdare eftersom det är många turister som besöker länet. Laddarna skulle räcka bra för de elbilar som hör hemma i Dalarna. Därför menar Dalakraft att andra aktörer än elbolagen också borde intressera sig för att sätta upp snabbladdare.

Hör i klippet om svårigheterna för elbolag att få lönsamhet på sina snabbladdare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.