Snart påbörjas giftsaneringen

Uppdaterad
Publicerad

FALUN En av Faluns giftigaste platser ska saneras efter 25 år av diskussioner. Det handlar om gamla gasverkstomten, där Södra Skolan ligger. Många som jobbat eller varit elever på skolan har upplevt hälsoproblem.

Det gamla gasverket i Falun låg på tomten där Södra Skolan ligger idag. Det revs på 50-talet, men det var inte den första miljöfarliga verksamhet som fanns där. En svavelfabrik fanns där också tidigare och den revs 1906. Bägge de här verksamheterna har lämnat spår efter sig i form av hälsofarliga ämnen, främst är det giftig arsenik och svavel det handlar om, men det finns höga halter även av flera andra hälsofarliga ämnen.

En av dem som kan vittna om hälsoproblemen är Lillemor Embrey, under första halvan av 90-talet jobbade hon som lärare på Södra skolan.

Dalarna – Södra skolan

-Många lärare var sjuka, och det var mycket diskussioner om det här. I en skrubb som användes som lärarrum var det en mycket kraftig lukt av svavel, det stank! säger Lillemor Embray. Hon fick själv allergiska problem, som senare upphörde när hon slutade jobba på skolan. Därför sätter hon problemen i samband med just den platsen.

Skolan är nu stängd i väntan på saneringen – sen är det tänkt att barnen ska komma dit igen. Marklagren ska grävas bort till omkring två meters djup och ersättas av frisk jord. Men det blir bara marken runtom skolan som byts ut – marken som ligger direkt under skolan blir kvar – trots att projektledaren för saneringen tycker att det hade varit bäst att riva skolan och sanera hela tomten.

-Det hade varit mycket enklare för om vi behöver göra en fortsatt sanering någon gång är ju den här delen kvar. Då är det inte heller säkert att staten vill stå för huvuddelen av kostnaden, utan kommunen kan åka på att betala allting då, säger Gerhart Pantsari kommunens projektledare för saneringen.

-Vad blir det för kvalité på själva saneringen då, om man inte tar jorden som är under skolan? undrar vår reporter Anders Hansson.

-Ja under själva skolan blir det ju som förut, men runtomkring blir det bra. Men marken saneras ändå inte upp till högre nivå än att det bara kan tillåtas industriverksamhet och liknande. Inte bostäder, säger Gerhard Pantsari.

Bo där får man alltså inte ens efter saneringen, men kommunen tänker ändå ha skolan kvar. Saneringsarbetet kommer att sätta igång senare i vår och väntas pågå i 15 månader. 60 miljoner kronor kostar projektet och det är alltså staten som via Naturvårdsverket som betalar det mesta – 90 procent. Resten får kommunen stå för. Om allt går som det är tänkt kommer det vara klart till skolstarten nästa höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Södra skolan

Mer i ämnet