Foto: SVT

Södra skolan i Falun rivs och byggs upp

Publicerad

Nu skrivs nästa kapitel om Södra skolan i Falun, där miljöproblem konstaterades för många sedan. Skolan ska rivas och byggas om på nytt.

– Vi är i behov av en större grundskola i de centrala delarna av Falun, säger kommunalrådet Susanne Norberg (S).

Södra skolan överskrider enligt kommunen sin kapacitet sedan årsskiftet.

Dalarna – Södra skolan

Sanering kostade dubbelt

Området runt Södra skolan konstaterades för länge sedan vara förorenat av olika miljögifter efter den industri, Falu Gasverk, som tidigare låg på platsen. Diskussioner om att sanera marken fördes i olika omgångar från 1993 tills det 2010 beslutades om att sanera marken vid skolan.

Budgeten var satt till 60 miljoner kronor. Projektet fördyrades av att marken konstaterades vara mer förorenad än vad den först bedömdes vara. Slutnotan hamnade på 65 miljoner kronor. Naturvårdsverket gav ett statligt bidrag på 90 procent av den ursprungliga kostnaden på 60 miljoner, vilket gjorde att Falu kommuns del av notan hamnade på sex miljoner kronor. De fem miljoner över budget som projektet slutade på fick dock kommunen också betala, vilket gjorde att saneringen blev nästan dubbelt så dyr som beräknat.

”Mycket kraftig lukt”

Något som aldrig gjordes var att sanera marken under skolan, eftersom miljökontoret tyckte att de gifter som fanns i marken kunde vara kvar. En som reagerade på detta var Bo Millbäck, byggnadskonsult som själv var ner i krypgrunden under byggnaden på 90-talet.

– Det var mycket kraftig lukt i grunden som är fylld med singel som lätt släpper igenom lukter och gaser, berättade han för SVT 2009.

Högt tryck på grundskolor

Nu ser det ändå ut som om hela området till slut saneras, efter att kommunstyrelsen nu sagt ja till ett igångsättningstillstånd för att riva den befintliga skolan, sanera och bygga en ny skola. Då det råder högt tryck på centrala grundskolor i Falun vill man också göra en tillbyggnad på den sedan tidigare sanerade tomten. Totalkostnaden beräknas till 137 miljoner kronor.

Moderaterna valde att reservera sig mot beslutet.

Vi anser att det inte är riktigt utrett om det skulle räcka med en tillbyggnad av Södra skolan. Framöver måste vi också bygga nya skolor i andra nya och växande bostadsområden, och det i ett läge där kommunen redan ligger på en hög investeringsnivå, säger oppositionsrådet Mikael Rosén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Södra skolan

Mer i ämnet