Falun – Miljökontoret tillåter gift under Södra skolan

Uppdaterad
Publicerad

Cyanid och arsenik är några av de miljögifter som finns i marken vid Södra skolan och området ska saneras. Men miljökontoret har kommit fram till att giftet under byggnaderna kan få finnas kvar.

-Det ser vi inte som en hälsofara så länge man inte kommer i kontakt med dessa, säger miljökontorets ingenjör Gerhard Pantsari.

En total sanering innebär att byggnaderna sannolikt måste rivas och miljökontorets rekommendation är ett plus i kanten för föräldrar som vill att södra skolan ska få finnas kvar som skola när Falun just nu håller på att lägga ner några skolor.

Dalarna – Södra skolan

En som reagerat är byggnadskonsulten Bo Millbäck som på 90-talet själv var ner i krypgrunden och kände hur illa det luktade från marken under skolan.

-Det var mycket kraftig lukt i grunden som är fylld med singel som lätt släpper igenom lukter och gaser, berättar han.

Då installerades en fläktanordning som förbättrade situationen i skolan men som Millbäck inte ser som någon garanti för att gaser inte kan leta sig upp i byggnaden.

– En fullständig sanering kräver att all förorenad jord, även den som finns under byggnaderna tas bort, säger Bo Millbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Södra skolan

Mer i ämnet