Sanering dyrare än beräknat

Uppdaterad
Publicerad

FALUN Saneringen av den gamla gasverkstomten i Falun blir mer omfattande än planerat. Provtagning har visat att det finns mer arsenik och svavel i marken än man tidigare trott.

Saneringen vid Södra skolan i Falun startade på försommaren och beräknades då kosta 60 miljoner kronor. Av den summan står Falu kommun för 10 procent, resten betalas av staten.

Men nu visar det sig att marken är giftigare än teknikerna först trodde, vilket innebär att man måste gräva ännu djupare för att få bort bland annat arsenik och svavel som finns i jorden. Därför är det tveksamt om kostnadskalkylen håller.

Saneringen har även fått kritik eftersom man inte gör något åt marken under Södra skolan som ligger på tomten. Personer som jobbat i skolan har vittnat om stark svavellukt i byggnaden, något som misstänks ha orsakat bland annat huvudvärk och allergiska besvär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Södra skolan

Mer i ämnet