Utökat rökförbud – restaurangägare: ”De kommer vänja sig”

Publicerad

Den 1 juli blir det förbjudet att röka på allmänna platser, bland annat uteserveringar, lekplatser, sportarenor, perronger och vid många entréer. Förbudet gäller både cigaretter och e-cigaretter.
Leyla som är restaurangägare i Säter har redan fått reaktioner från matgäster om att de snart inte får röka på uteserveringen.

– De som är rökare tycker givetvis att det sorgligt att inte få röka en cigarett efter maten. Men samtidigt får vi god respons från de som inte är rökare.

Regeringen vill genom förbudet  minska svenskarnas bruk av tobak för att nå målet om ett rökfritt samhälle till 2025.

Ett av syftena med lagändringen är också att allmänna platser ska bli mer tillgängliga alla, särskilt för barn och personer med allergier.

Säterbon Caroline Lindol ser positivt på det.

– Jag röker inte själv men jag har barn så jag tycker det är bra. Bra för dom, folk runt omkring och miljön.

”Bra att barn ska få slippa sitta i rök”

Även Rolf Johansson är positivt inställd.

– Jag tycker att de som röker ska få möjlighet att gå ut och röka, det stör mig inte. Men det är bra att barn ska få slippa sitta i rök

2005 förbjöds rökning inomhus på alla serveringsställen i Sverige.

– Då tyckte man ju att det förbudet var konstigt men nu tycker man ju att det var hemskt att man fick röka inomhus. Precis som med det förbudet tror jag att folk kommer att vänja sig och tycka att det här är bra om några år, säger Leyla Celik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer