”Snöar det i Stockholm så ringer tre gånger fler och bokar”

Uppdaterad
Publicerad

Snöandet har inte bara gjort att flera alpina anläggningar har finare förhållanden än på många år. Att det kommer snö på andra håll, till exempel Mälardalen, har gjort att intresset för att åka skidor i Dalarna fått en rejäl skjuts.

– Så fort det snöar två centimeter i Stockholm så ringer tre gånger fler och bokar, vilket gör att vi kan styra bemanningen efter det, säger Viktor Funcke på Romme alpin utanför Borlänge, som hittills haft en rekordsäsong sett till antalet besök.

– Man blir ju absolut mer sugen, säger Jenny Söderberg som är från Stockholm, och fortsätter:

– Det går att åka skidor även i Stockholm men det är lite trångt i Hammarbybacken så man behöver ta sig en bit, och då är det här lagom.

Snön är en bonus

Även på Bjursås skicenter utanför Falun märker man av ett ökat intresse tack vare den snörika vintern.

– Vi har 40 procent fler besökare den här säsongen hittills och då har vi redan växt tidigare säsonger, säger Per Kempe, vd på Bjursås skicenter.

Snön som fallit över anläggningarna beskrivs dock mer som en bonus än som en förutsättning för att anläggningarna ska kunna ha öppet, eftersom det på många håll läggs tjockt med snökanonsnö för att kunna garantera vita backar tidigt och länge.

– Det blir ju fjällkänsla även här i södra Dalarna, säger Viktor Funcke.

Ingen förlängd säsong

Trots snömängderna kommer inte de anläggningar SVT pratat med att förlänga sina säsonger. Däremot kommer de att hålla öppet en vecka längre än vanligt – men det var bestämt redan i början av säsongen innan snön kom.

– Vi märkte tidigt att det var många gäster som undrade om vi inte skulle ha öppet ytterligare en vecka i år, så då bestämde vi oss för det, säger Per Kempe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer