Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detaljerad minutstyrning behövs för att garantera bra vård med oerfarna medarbetare – hör Bert Persson (C), socialnämndens ordförande i Mora, svara på hemtjänstpersonalens kritik. Foto: Johan Lundahl/SVT

Socialnämndens ordförande om hemtjänsten i Mora: ”Inget allvarligt problem”

Uppdaterad
Publicerad

Personal inom hemtjänsten i Mora menar att deras minutstyrda schema skapar stress och de inte kan göra ett bra jobb. Men socialnämndens ordförande Bert Persson (C) har en annan bild av problemet.

Den 19 april i år omkom en kvinna under ett arbetspass då hon blev påkörd av ett tåg vid en obevakad plankorsning i Fu utanför Mora.

Händelsen har väckt frågor kring stress bland medarbetarna inom hemtjänsten. De menar att kommunens minutstyrning inte tar hänsyn till oförutsedda händelser och trafiksituationer som kan uppstå.

Delade meningar

Bert Persson (C) förstår att det kan uppstå problem med det system som kommunen arbetar med, men tror att en detaljerad minutstyrning är viktig för kommunen ska kunna garantera vård.

– Det är inte min bild att detta är ett genomgående problem. Vi kan bara lösa detta genom dialog mellan medarbetare, chef och planerare, säger Bert Persson.

Politiker reagerar

Socialdemokraterna har lämnat ett förslag som handlar om att avskaffa minutstyrningen. I stället vill de införa tillitsbaserad styrning som innebär att personalen har förtroende att fatta självständiga beslut.

”Att införa tillitsbaserad styrning i stället skulle leda till en mer kvalitativ vård och bättre arbetsmiljö”, skriver socialdemokraterna i Mora.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det orsakar väldigt mycket stress” – här följer SVT med skyddsombudet Johanna Håkans för att ta reda på om den planerade transporttiden mellan brukarna räcker till Foto: Johan Lundahl/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.