Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det orsakar väldigt mycket stress” – här följer SVT med skyddsombudet Johanna Håkans för att ta reda på om den planerade transporttiden mellan brukarna räcker till. Foto: Johan Lundahl/SVT

Minutschemat håller inte – här stressar hemtjänstpersonalen i Mora mellan brukare

Uppdaterad
Publicerad

För att ta reda på hur personalens tidspress kan se ut följde SVT Nyheter Dalarna med hemtjänsten i Mora. Undersökningen visar att kommunens planeringssystem räknat fel på över 10 minuter.

Efter att en kvinna som arbetade för hemtjänsten i Mora nyligen blev påkörd och dödad av ett tåg under ett arbetspass har diskussionerna kring stress och minutstyrning inom hemtjänsten aktualiserats.

Hemtjänsten i Mora måste jaga minuter för att hinna mellan brukarna menar fackförbundet Kommunals skyddsombud Johanna Håkans. Enligt henne blir personalen stressad när planeringssystemet inte tar hänsyn till oförutsedda händelser, väder eller trafikstörningar.

– Det är inte min bild att detta är ett genomgående problem. Vi kan bara lösa detta genom dialog mellan medarbetare, chef och planerare, säger Bert Persson,  socialnämndens ordförande i Mora.

Orkar inte jobba heltid

Johanna Håkans, som själv jobbar inom hemtjänsten i Mora, menar att personal inte orkar att jobba heltid på grund av stressen.

– Det är många som tackat nej till heltid. Jag själv jobbar 85 procent. Jag tror inte att jag orkar 100 procent, säger Johanna Håkans.

Minutstyrning

Fackförbundet Kommunal har i en nationell undersökning konstaterat att omkring 90 procent av deras medlemmar som arbetar inom hemtjänsten, har någon form av minutstyrning.

– Vi kan inte mer än att påtala problemet gång på gång. Vi älskar detta jobbet, men vi vill också hålla ett helt yrkesliv, säger Johanna Håkans.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detaljerad minutstyrning behövs för att garantera bra vård med oerfarna medarbetare – hör Bert Persson (C), socialnämndens ordförande i Mora, svara på hemtjänstpersonalens kritik. Foto: Johan Lundahl/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.