Socialtjänstens verksamhet Dialogen kan komma att halveras

Uppdaterad
Publicerad

Falu kommun måste spara 100 miljoner kronor för att få budgeten i balans. I sparförslaget som tjänstemännen presenterade för politikerna i slutet av augusti framgick att socialförvaltningen ska stå för 14,8 miljoner kronor. Av dessa föreslås fem miljoner sparas på socialtjänstens öppenvårdsverksamhet Dialogen.

På socialförvaltningens verksamhet Dialogen i Falun erbjuds stödverksamhet till barn och ungdomar som upplever olika slags problematik. Det kan handla om problematik med våld i familjen, droger eller separationer.

På Dialogen finns idag 25 helårstjänster, men för att nå besparingskravet måste tio tjänster bort.

Dalarna – Psykiatrin i länet

Kritik från oppositionen

Det förslaget väcker nu kritik från oppositionen i Falu kommun.

– Det heter ju Dialogen för att dom är lätta att få kontakt med och det är kloka människor att prata med när det är körigt i livet. Och det här är ett dåligt sätt att spara, säger oppositionsrådet Jonas Lennerthson (S).

Beslut ska tas i slutet av september

Men moderaten Anders Lind och centerpartisten Daniel Drugge, som är ordförande, respektive vice ordförande för socialnämnden, säger till SVT Nyheter Dalarna, att det inte går att undvika att skära ner på Dialogen. Kommunalrådet och centerpartisten Joakim Storck vill i nuläget inte kommentera sparförslaget.

Sparförslaget från tjänstemännen väntas tas upp för beslut i socialnämnden i slutet av september.

I klippet ovan kommenterar Magnus Nordahl, sektionschef för Dialogen, besparingsförslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Psykiatrin i länet

Mer i ämnet