Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Rutinerna har följts men ändå har detta inträffat”

Sonen fick över tre miljoner i lön från kommunen utan att jobba

Publicerad

Sonen till den nu avskedade enhetschefen på Falu kommun har under åren fått fyra miljoner kronor i lön. Tre av dessa miljoner har betalats ut – trots att han inte jobbat.

Det var i början av oktober som SVT Dalarna kunde avslöja att en son till en nu avskedad enhetschef på Falu kommun fått lön från kommunen i 14 år, utan att jobba. Sonen är idag i 35-årsåldern, vilket innebär att han fått lön sedan han var omkring 20 år.

Händelsen är polisanmäld och en polisutredning gällande trolöshet mot huvudman, bedrägeri och medhjälp till trolöshet mot huvudman pågår.

Har arbetat motsvarande omkring 1 miljon

Falu kommun kallade under fredagsförmiddagen till en presskonferens med anledning av händelsen och på presskonferensen framkom att det rör sig om fyra miljoner kronor som enhetschefens son fått utbetalt under åren. Av de pengarna har han utfört arbete motsvararande omkring en miljon kronor. Han har alltså fått över tre miljoner kronor från Falu kommun utan att arbeta.

– Personen har utfört vissa arbetsuppgifter under perioden, men inte alls i den utsträckning så att det motsvarar heltid. På senare år han han inte arbetat alls, säger Kjell Nyström tillförordnad chef för ledningsförvaltningen, under presskonferensen.

”Ska göra vårt bästa för att det inte ska kunna hända igen”

Med sociala avgifter och arbetsgivaravgifter inräknade har kommunen betalat ut 4,2 miljoner kronor som nu kommer att krävas tillbaka.

– Vi kan inte ändra på det som hänt, men vi ska göra vårt bästa för att det inte ska hända igen, säger Kjell Nyström.

Kjell Nyström uppger under presskonferensen att kommunen har en försäkring mot förmögenhetsbrott. Vilket gör att skattebetalarna inte kommer att drabbas nämnvärt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Löneskandal i Falu kommun

Mer i ämnet