Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte så överraskad” och ”Det är ledsamt för Borlänge”. Hör tre Borlängebor som reagerar över beskedet att Northvolt drar sig ur satsningen på en batterifabrik i Borlänge. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Sorg hos Borlängebor när batterifabriken inte blir av

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Northvolt drar sig ur satsningen på en batterifabrik lämnar Borlänge med en stor ledsamhet.

– Det är en möjlighet till tillväxt som Borlänge och hela regionen hade behövt, säger Henrik Navjord, regionchef för Svenskt Näringsliv i Dalarna.

När det blev klart att det nedlagda pappersbruket i Kvarnsveden i Borlänge skulle bli batterifabrik var glädjen stor. Både hos lokalbefolkning och näringsministern. Men i veckan kom beskedet att det inte blir någon fabrik alls.

”Har eftersökt besked hela våren”

– Vi har ju eftersökt besked från Northvolt hela våren. På en rak fråga blev vi satta i kontakt med en person vi inte träffat tidigare. Jag uppfattade att personen hade ansvar för att sälja siten (området). Det här var i mars, och när vi sen följde upp fick vi lite olika svar, säger Jörgen Olsson, kommundirektör i Borlänge kommun.

Vilken var din reaktion när beskedet kom?

– Vi hade ju känslan från mars att något var i görningen, men inte att de ville sälja hela siten, fortsätter Olsson.

Förväntar sig ärlighet

Enligt Olsson har kommunen fått lov att pressa Northvolt för att få svar på vad som pågått och vilka planer företaget haft för det gamla pappersbruksområdet. Han upplever också att kommunen fått beskedet om att Northvolt drar sig ur etableringen i Borlänge för sent.

– Vi förstår att saker och ting händer. Men vi förväntar oss att man är tydlig och ärlig mot oss. Vi har ju att värna vad som är det bästa för Borlänge.

Se i videon ovan hur Borlängebor reagerar på att Northvolt nu dragit sig ur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.