Hör om den egendrivna turistbyrån och vad turisten, Peter Engström, tycker om digitaliseringen. Foto: Sofie Lind /SVT

Startar egen turistbyrå i Idre: ”Viktigt med personligt möte – inte bara online”

Uppdaterad
Publicerad

Genom bygdesgårdsföreningen startas nu en privat turistbyrå i Idre, då flera företagare vill att det ska finnas en fysisk plats för turisterna att vända sig till.

Det var under förra året som turistorganisationen Visit Dalarna valde att satsa mer på digitala lösningar och framför allt så kallade ”infopoints”. Därmed lades alla fysiska turistbyråer ned, vilket flera företag i framför allt norra Dalarna reagerade på.

Öppnar en egen i privat regi

I sommar öppnas dock en egen turistbyrå i Idre. Det är bygdegårdsföreningen som tillsammans med företag och privata sponsorer fått ihop finansiering för att ha öppet över sommaren och fram till i december.

– Sen får vi se på sikt om vi hittar någon lösning med fler företag, säger Emil Henning som är ordförande i bygdegårdsföreningen.

Turisten Peter Engström är glad att turistbyrån öppnat igen:

– Jag tycker det låter vansinnigt att man la ner turistbyrån, säger han.

Kontrakt med Visit Dalarna löper ut

År 2022 löper kontraktet mellan Visit Dalarna och Älvdalens kommun ut. Kommunen betalar nämligen över 2,2 miljoner kronor årligen till bolaget och där kommunalrådet Kjell Tenn (C) tidigare sagt att infopointsen ska utvärderas.

Bygdegårdsföreningen skulle då hellre se att exempelvis en del av pengarna kanske skulle kunna gå till dem lokalt för att driva just fysiska turistbyråer.

Men det är inget som ännu diskuterats.

– Det är upp till de som är politiker i kommunen idag att bestämma vart skattepengarna ska gå, säger Emil Henning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.