Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är nog inte medvetet” – hör valnämndens ordförande om den anmärkningsvärda differensen i rösträkningen. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Stor felräkning i valet i Malung-Sälen – nytt skifte när rösterna räknades om

Uppdaterad
Publicerad

En stor felräkning av rösterna under valnatten i Malung-Sälen leder nu till ett nytt majoritetsskifte i kommunen. Socialdemokraterna fick först alldeles för många röster och Moderaterna och Sverigedemokraterna alldeles för få.

– Anmärkningsvärt, säger Ronny Larsson (S) valnämndens ordförande.

Det är ett ovanligt stort fel i rösträkningen under valnatten i Malungs Västra valdistrikt och i vallokalen Hole Bystuga, som är orsaken till den dramatiska svängningen nu.

Valet 2022 Malung-Sälen

Definitivt resultat

Under valnatten såg det först ut att bli möjligt majoritetsskifte i Malung-Sälens kommun efter att de styrande S, C och L backade samtidigt som oppositionen och då främst Landsbygdspartiet oberoende gick kraftigt framåt.

Efter att sena förtidsröster räknades svängde det tillbaka till S fördel. Nu har det svängt igen. Och nu är det definitivt.

M vinner ett mandat

Socialdemokraterna förlorar ett mandat och Moderaterna vinner ett efter att länsstyrelsen kontrollräknat rösterna. Därmed har oppositionen övertaget med mandatsiffrorna 20-19.

Omräkningen visar att vid rösträkningen i Hole bystuga fick S 28 röster för mycket och M och SD fick totalt 24 röster för lite.

– Det kan bli fel med någon enstaka röst men det här är alldeles för mycket. Vi ska analysera det här mer nu,  säger Ronny Larsson (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Malung-Sälen

Mer i ämnet