Foto: Patrik Qvicker, SVT

Stor oro för smittspridning i fullbokat Sälenfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Efter Folkhälsomyndighetens klartecken för resor till fjällen är det fullbokat på flera håll i Sälenfjällen. Det är långa köer där flera inte håller avstånd och oron ökar för ytterligare spridning av covid-19.

– Det är många som inte följer restriktionerna. Jag är rädd för att smittan kommer att öka, säger sälenbon Karin Bäck.

Sälenfjällen lockar nu tiotusentals skidturister från Sverige och andra länder i norra Europa eftersom de flesta anläggningarna i Alperna är stängda och utländska turister inte kan åka till de norska skidorterna.

Skidanläggningarna i Sälen har genomfört många åtgärder för att hindra smittan från att spridas, men det är ändå långa köer på många håll. Vid till exempel systembolaget i Sälens by har det under hela veckan varit kö långt ut på parkeringen.

Coronaviruset i Dalarna

– Jag förstår inte varför de inte handlar sin sprit innan de åker hit. Det är alldeles för mycket folk både här och i affärerna. Det borde vara mer kontroller, säger Karin Bäck som själv bor i Sälens by.

Hör Karin Bäck berätta om köerna i Sälens centrum i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet