Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Påverkar våra medarbetare och i förlängningen kanske deras familjer” – brukschefen Linda Stinessen menar att det är ett tufft beslut att meddela de anställda om. Foto: Niko Ago/SVT

Stora Enso i Fors varslar 60-tal – ”Nödvändigt men tufft beslut”

Publicerad

Av de 480 anställda på Stora Enso i Fors så ska nu 63 tjänster bort. Det meddelar företaget som ligger i Avesta kommun, på onsdagen.

– Personalreduktioner är ofta det sista steget som vi tar till i form av kostnadsbesparingar, men i det här läget så är det nödvändigt, säger Linda Stinessen, brukschef på Stora Enso Fors.

Ett försämrat finansiellt resultat för företaget ligger bakom beslutet om varslet. Stora Enso behöver stärka sin långsiktiga hållbarhet och konkurrenskraft och menar att detta nu är nödvändigt för en överlevnad. Medarbetarna fick beskedet under onsdagen.

Nästa steg i processen är fackliga förhandlingar.

– Det är först när de förhandlingarna är avslutade som de definitiva besluten är tagna. Så det är för tidigt att svara på om det kan lösas med naturliga avgångar, eller om det blir tal om uppsägningar, säger Linda Stinessen.

Fackets reaktion

Enligt fackets representant på Unionen, Joakim Sundström, var det inte oväntat att det sker organisationsförändringar, men storleken på varslet var däremot en överraskning. Än är det inte klart vilken linje Unionen kommer driva i processen.

– Antalet varslade är ju en sak, men sen vad det betyder för den enskilde individen i slutändan är för tidigt att säga nu, säger Joakim Sundström.

I videon: ”Naturligtvis en överraskning” – så reagerar facket på beskedet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.