Skiss över hur Sapmi center var tänkt att se ut. Hör ordförande i Idre sameby och vd för Idre Himmelfjäll om det inställda bygget. Foto: Murman arkitekter

Storslagna planer på samiskt center gick i stöpet

Uppdaterad
Publicerad

Idre Himmelfjäll invigs idag. Men av planerna på ett stort samiskt center på anläggningen blev det ingenting. Ledningen för skidanläggningen ville inte invänta finansieringen och föreningen Idre Sápmi Lodge tvingades lägga projektet på is.

– Det är helt klart tråkigt, mycket tråkigt, säger Benny Jonsson, ordförande i Idre Sápmi Lodge om att anläggningen nu invigs utan det samiska projektet.

Hörnpelare i marknadsföringen

Det stora samiska kulturcentret, Sápmi Lodge, skulle ha en central roll på anläggningen och har varit en hörnpelare när Idre Himmelfjäll har presenterats och marknadsförts. På 1000 kvadratmeter skulle den samiska kulturen visas upp, här skulle finnas restaurang och boende och Idre Himmelfjäll skulle hyra in sig med reception och butik.

Idre Himmelfjäll

30 miljoner kronor behövde den samiska föreningen för att finansiera projektet. Men enligt Benny Jonsson behövdes mer tid för att få ihop finansieringen, tid som Idre Himmelfjäll  inte var villiga att ge Sápmi Lodge.

– Det var bråttom och de hade inte tid att vänta in oss. De ville ha klart restaurangen till invigningen, så nu har de byggt en provisorisk restaurang som ska drivas i ett år, säger Benny Jonsson.

Ska erbjudas samiska turistaktiviteter

I  nuläget kommer det att erbjudas samiska turistaktiviteter i begränsad omfattning på anläggningen och enligt Idre Himmelfjälls ledning är det inte omöjligt att det kan bli mer framöver.

– Kan man lyckas finansiera Sápmi Lodge så har vi gärna en diskussion om placering på Idre Himmelfjäll, säger vd Torbjörn Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idre Himmelfjäll

Mer i ämnet