• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Peter Berglund, distriktsidrottschef i Dalarna om varför allt färre vill engagera sig i föreningsstyrelser: ”Det är mer administration idag än vad det har varit tidigare”. Foto: Anders Wiklund/TT och Niklas Hermansson/SVT

Svårt att locka folk till föreningsstyrelser i Dalarna

Publicerad

I hela norra Sverige vittnar idrottsförbunden om att det kan vara knepigt att få människor att jobba i föreningars styrelser, mycket svårare än att hitta tränare och ledare.

I Dalarna är Peter Berglund är distriktsidrottschef och han säger att det är svårare idag än för tio år sedan att hitta folk till styrelser. Nu har Dalarnas idrottsförbund haft ett möte med en bank och ska försöka sy ihop en variant av sponsring som berör ett 30-tal föreningar.

– Klubbarna behöver hjälp med ekonomi och administration. Det är bra om tränarna kan få ägna sig åt att träna och att anställd personal kan sköta resten, säger Peter Berglund. Ännu är inget klart och han tror att det här är en utveckling som behövs inom hela Riksidrottsförbundet.

Högaktuell fråga

Han konstaterar också att det här är en stor ideologisk fråga inom idrotten, och om företag till exempel ska gå in och sponsra adminstrationen måste värdegrund i företag och föreningar överensstämma. Peter Berglund säger som många andra anställda hos länsidrottsförbunden att styrelserekrytering är en högaktuell fråga som man inom idrottsrörelsen tänker mycket på och jobbar mycket med.

SVT rapporterade · Svårt få folk till styrelsen - hur gör ni i din förening?

Hej! Vi vill gärna höra hur du upplever att det fungerar att få folk att ställa upp som styrelseledamot i din förening. Dela med dig av din åsikt eller plita ner ett positivt exempel på hur ni lyckats få folk att ställa upp.
11.24
Jag ställde länge upp i en styrelse, men kände att det blev allt mer en börda som jag försökte slingra mig ur. Det hade varit skönt med en tidsbegränsning - att veta att jag bara behövde ställa upp under en viss tid. Istället fick jag känslan av att jag svek när jag valde att avsluta mitt uppdrag.
12.31
I min idrottsförening ville ingen vara kassör. Valberedningen hittade ingen som hade vare sig tid eller kunskap. Då frågade någon den förre kassören och han kunde tänka sig att fortsätta om han fick betalt för tjänsten i sin firma. Så blev det.
17.25
Efter att ha varit med i snart 60 föreningar i livet, med olika uppdrag, så märker man att det inte bara är o få styrelse folk utan många ha svårt o få medlemmar, då intressegrupper bildas på nätet, o då behövs föreningar på plats mindre. Här i Hälsingland har man lagt ner fotboll i en del föreningar. Damfotboll kvar i en herrfotboll i grannklubben osv, då de unga är ute på nätet o spelar där osv. Att sedan få till styrelsefolk är än svårare. och en del yngre frågar först. "vad får man betalt"? ideelt är möjloigtvis lite fika. så är det numer
19.49
Inte en lätt uppgift det här & är svårt med ideella krafter.
Men vi har sen några år tillbaka jobbat med något som kallas Fler som gör mindre.
Syftet är att få fler engagerade i föreningen och då med fokus på styrelse & andra uppgifter i föreningen. Vi har till viss del lyckats men inte helt, ett ständigt jobb. Grunden är att specificera uppgifter och tid. Har underlättat mycket.
Men håller med, det är inte enkelt men med målmedvetet arbete & uthållighet så går det.
Kolla gärna www.torsakersif.se och jag berättar gärna mer, bara höra av sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer