Svenska kyrkan rådgör med församlingarna om solcellsinstallationer ska göras eller inte. De ser inte att solceller på ladutaket i Lima skulle förstöra kyrkomiljön på platsen. Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska kyrkan: Vi behöver solceller för att klara klimatmålet

Publicerad

Solceller är viktiga för att Svenska kyrkan ska nå sina klimatmål. Organisationen förvånas nu över att Länsstyrelsen Dalarna sagt nej till solceller på ett ladutak vid en kyrka i Lima i Malung-Sälens kommun.

Svenska kyrkan har satt som mål att förnybar el, så som den via solceller, ska motsvara en tredjedel av organisationens elanvändning till år 2030.

– Det är helt omöjligt att klara om vi inte fortsätter med en ökad solcellsinstallation. Det är en avgörande del för att vi ska bidra till elproduktionen och nå klimatneutralitet, säger Johan Stråhle, stiftsingenjör på Västerås stift.

Enligt Svenska kyrkan har elproduktionen från solceller ökat från 371 MWh år 2017 till 4592 MWh år 2022.

Ser inte lagstöd för länsstyrelsens beslut

I många fall menar Svenska kyrkan och länsstyrelsen att de har en god dialog om förändringar som handlar om kulturmiljölagen. Men i fallet i Lima, där församlingen inte får sätta upp svarta solceller på ett rött ladutak, anser både Svenska kyrkan och församlingen att ladan inte ingår i kyrkomiljön.

– I detta specifika fall ser jag inte att länsstyrelsen har lagstöd, varken för sitt beslut eller deras tidigare förslag att använda röda solceller där församlingen får en merkostnad på över en miljon kronor, säger Johan Stråhle.

Länsstyrelsen Dalarna grundar sitt beslut på att de värnar om kyrkomiljön i området.

– Röda solceller skulle smälta in bättre, säger antikvarien Lovisa Lindberg.

Vill inte ha solceller på alla kyrktak

Stråhle är noga med att säga att Svenska kyrkan självklart inte vill se solceller ”på varenda kyrka”.

Är fallet i Lima-Transtrand unikt eller har ni sett flera exempel på liknande bekymmer vid installationer av solceller på byggnader?

– Jag vill säga att det här är en unik hantering och hoppas det får förbli så.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hur ska vi bli klimatsmarta?” – se varför församlingen vill sätta upp svarta solceller, som de menar inte påverkar kyrkomiljön i området. Foto: Sofie Lind/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.