”Vi har kliniker runt omkring oss som står utan tandläkare, så blir trycket ganska stort på oss”, säger Carina Johansson i klippet. Foto: Sofie Lind, SVT

Tandläkarna flyr Dalarnas glesbygd – väntelistan allt längre

Uppdaterad
Publicerad

Det råder fortsatt tandläkarbrist runt om i Dalarna, inte minst i norra länsänden. Bristen på yrkeskunniga tillsammans med pandemin skapar långa väntelistor där patienterna måste prioriteras noga.

Just nu prioriteras akuta fall och barn – andra tandläkarbesök får helt enkelt skjutas på framtiden när det inte finns tillräckligt med tandläkare.

I norra Dalarna finns det nu bara en tandläkare i Folktandvårdens regi i Sälen och några i Mora. I nuläget finns det inga tandläkare i varken Älvdalen, Orsa eller Vansbro kommun. Dessutom saknas det tandläkare i Malung den senaste månaden.

Kommer nya tandläkare – men inte tillräckligt många

Det kommer ett par nya tandläkare till kliniken i Malung snart, men det är långt ifrån det behov som finns. Hygenister och sköterskor saknas också men inte lika akut som tandläkare.

– Det ringer patienter varje dag med mindre akuta problem och vi försöker hjälpa till med provisoriska fyllningar och det vi kan göra – och sen sätts de på en lista som vi sen måste försöka jobba ikapp när vi får in tandläkare, säger Carina Johansson, verksamhetschef vid filialen i Malung och Sälen.

Pandemi och brist skapar köer

Följden har blivit att patienterna måste prioriteras hårt och ibland skickas till andra kliniker i länet när läget är akut.

– Vi har kliniker runt omkring oss som står utan tandläkare, så blir trycket ganska stort på oss, säger Carina Johansson.

Har du drabbats av bristen på tandläkare?

Erika • Ja, när jag gick till folktandvården. Bytte till privat tandläkare för tre år sedan och blir nu kallad regelbundet. Lite dyrare, mkt bättre service och det går snabbt att få tandläkartid vid behov.

J.B • Var tag alla tandläkare/hygenister vägen? Svaret:Har åkt hem till Portugal eller börjat jobba privat.Varför? Karin Gunnars Hellgren bör ta ansvar och svara på denna frågan.

Elisif • Jag fick svaret ”5 års väntetid” och trodde de skojade med mig, men i såg att de menade allvar. Har fått åka lång väg till annan ort i landet för att få tandvård. Det blir dyrt och vissa år går jag bara till tandhygienist. Privata tandläkare är inte att tänka på, de vräker på sina priser något ohyggligt. För att få tandläkare till glesbygd så måste man göra sig attraktiv som arbetsgivare, många glesbygdskommuner har dålig kommunal service, obefintlig sjukvård, och är därtill vrånga i sin attityd till nyinflyttade från andra delar av landet. Jag vet av egen erfarenhet. Så kan man inte hålla på, då får man ingen arbetskraft. Kommunerna har mycket att lära.

BM • Har inte varit till tandläkaren pga nedläggning av 2 mottagningar..när jag ringde om en tid så fick jag beskedet att vända mig till privat tandläkare..

A • Finns fantastiska tandläkare och tandvårdspersonal där jag bor i Gagnef.
Det verkar som tandvårdschefen gör ett väldigt bra jobb med rekrytering och har bra ideer, men det finns en brist på tandläkare i hela Sverige (även i Stockholm) idag. Dessutom, studenterna som har bott i de stora städer under sin lång utbildning kanske helst vill bo kvar där de har etablerat sig. Det kanske vore smart att fatta någon slags beslut högre upp inom politiken att testa en AT-period där nya tandläkare placeras på vissa landsting under några år direkt efter utbildningen för att lätta på trycket i landsbygden, och höjer chansen att de bor kvar.

Anni • Jag tycka Portugals tandläkaren är duktig. De får mindre pengar där och hjälpa oss i Sverige. Mycket bra!

Sissi • Påverkas inte alls - har valt privat tandläkare och dom ringer å tjatar att jag ska komma på kontroll. (Men jag har valt att vänt till efter covid-19 vaccineringen så länge jag inte har några tandproblem) De som är bekymrade att folktandvården inte har tider är ju bara ett höra av sig till en privat! Inge dyrare, har tid å är mkt trevligare å mer välkomnande dessutom ! Förstår faktiskt ej problemet, iallafall ej här i Falun/Blge omr.

Sven • Varför måste Sverige vara beroende av att få tandläkare från fattigare länder som Portugal, som ändå tycks ha råd att utbilda ett överskott av tandläkare. Vi borde väl ha råd att utbilda tillräckligt för våra egna behov.

H.B. • låt blir ock locka hit läkare ock tandläkare från fattiga länder, de behövs i sina länder som inte har råd att utbilda nya läkare ock tandläkare, det omoraliskt.

Mikael • Jag påverkas inte alls. Jag har valt privat tandvård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.