Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när tandläkare Jesper Rubin på tandvårdskedjan Aqua dental tar emot en av sina patienter via datorn. Foto: Jasmine Gestblom, SVT

Folktandvården vill flytta ut på nätet – redan före sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården i Stockholm vill börja erbjuda digital tandvård i appen Alltid öppet. I appen ska stockholmare kunna söka digital tandvård genom att skicka bilder, chatta eller prata med en tandläkare i videosamtal.

Tandvård via nätet är något som Folktandvården i Stockholm förhandlar med Region Stockholm om just nu och förhoppningen är att patienter ska kunna få digital hjälp för tandbesvär via appen Alltid öppet innan sommaren. Priset för ett besök beräknas bli cirka 200 kronor.

– Vi är positiva efter att ha utvärderat ett pilotprojekt. Vi ser att de digitala tandvårdsbesöken skulle öka tillgängligheten för våra patienter, säger Fredrik Engs, chef på Folktandvården i Stockholm.

Folktandvården har börjat erbjuda digitala videosamtal med tandläkare i exempelvis Örebro, Västra Götaland, Sörmland och Skåne.

Fler har sökt digital tandvård senaste året

Under pandemin har intresset för digital tandvård ökat rejält. Det berättar Jesper Rubin som är tandläkare på tandvårdskedjan Aqua dental, som erbjudit digital tandvård i snart två år.

– Vi ser att det går att göra mycket med hjälp av dagens teknik. Med digitala bilder och mobiltelefonens kamera kommer man långt, även om det inte ersätter den fysiska tandvården, säger Jesper Rubin.

Folktandvårdens digitala besök ska kosta cirka 200 kronor. För barn och unga upp till 23 år ska de vara kostnadsfria.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer