Se när tandläkare Jesper Rubin på tandvårdskedjan Aqua dental tar emot en av sina patienter via datorn. Foto: Jasmine Gestblom, SVT

Folktandvården flyttar ut på nätet – redan före sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården i Stockholm börjar erbjuda digital tandvård i appen Alltid öppet. Här kan patienter söka digital tandvård genom att skicka bilder, chatta eller prata med en tandläkare i videosamtal.

Tandvården har flyttat ut på nätet. Numera har Folktandvården i Stockholm börjat erbjuda tandvård via appen Alltid öppet. Priset för ett besök beräknas till cirka 200 kronor.

– Vi är positiva efter att ha utvärderat ett pilotprojekt. Vi ser att de digitala tandvårdsbesöken ökar tillgängligheten för våra patienter, säger Fredrik Engs, chef på Folktandvården i Stockholm.

Folktandvården har sedan tidigare börjat erbjuda digitala videosamtal med tandläkare i exempelvis Örebro, Västra Götaland, Sörmland och Skåne.

Fler har sökt digital tandvård senaste året

Under pandemin har intresset för digital tandvård ökat rejält. Det berättar Jesper Rubin som är tandläkare på tandvårdskedjan Aqua dental, som erbjudit digital tandvård i snart två år.

– Vi ser att det går att göra mycket med hjälp av dagens teknik. Med digitala bilder och mobiltelefonens kamera kommer man långt, även om det inte ersätter den fysiska tandvården, säger Jesper Rubin.

Beräknad kostnad:

Folktandvårdens digitala besök kostar cirka 200 kronor. För barn och unga upp till 23 år ska de vara kostnadsfria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.