Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Sofie Lind/SVT

Tillstånd för att riva fasta paviljongen i Säter överklagas

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har rivningen av den fasta paviljongen i Säter varit på gång. Kommunen har i år fått tillstånd att riva byggnaden och redan upphandlat med entreprenörer – men rivningstillståndet är nu överklagat till mark- och miljödomstolen.

Det var i början av juli som överklagan kom in till domstolen, trots att diskussionen om rivning pågått länge.

– Vi vill gärna komma igång i oktober-november med rivningen men i nuläget vet vi inte, säger fastighetschefen Per-Olov Grundström i Säters kommun.

Fasta paviljongen i Säter

Familj nära att skadas vid förbjudet besök

Byggnaden stängdes år 1989 och när kommunen för några år sedan fick ta över fastigheten så fick de till slut till ett besöksförbud. Det är en säkerhetsåtgärd eftersom byggnaden är gravt förfallen.

Kravallstaket har satts upp runt byggnaden för att hindra besökare men det har gång på gång rivits ner. Besökare kliver aktivt över de nedrivna staketen, vilket sker flera gånger när SVT Dalarna är på plats.

– Förra sommaren höll det på att gå illa när en plåt föll ner från taket som slog ner precis bakom en familj som var utanför, säger Per-Olov Grundström.

Foto: Sofie Lind/SVT

SVT har varit i kontakt med de som överklagat rivningstillståndet. De förtydligar att de inte är emot själva rivningen i sig, utan mer om hur rivningen ska genomföras och hur materialet efter byggnaden ska tas om hand. I dagsläget finns inget datum för när eventuell dom i ärendet kan komma.

Det här är fasta paviljongen

Fasta paviljongen är en särskild vårdbyggnad, en säkerhetspaviljong, intill Säters sjukhus som byggdes år 1912.

I fastigheten vårdades de som ansågs mest sjuka och även landets dåtida värsta brottslingar. Men när den nya psykiatriska kliniken öppnade så stängdes paviljongen år 1989.

I slutet av 1990-talet fanns planer på att göra byggnadsminne av Fasta paviljongen men för över tjugo år sedan eldhärjades byggnaden rejält.

Många har sedan dess dock olovligen besökt fastigheten, som Säters kommun bedömt varit livsfarlig, och där kommunen och länsstyrelsen rent av gjort det olagligt att beträda området.

Kommunen har också försökt få tillstånd att riva fastigheten men som inte varit möjligt tidigare till följd av att ägarna inte gått att lokalisera. Sen i slutet av 2019 ägs dock fastigheten av Säters kommun och där rivningsarbete nu planeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fasta paviljongen i Säter

Mer i ämnet