Tony Björling lyckades filma vargen han mötte på skidturen, just efter att en varghane rymt från Orsa rovdjurspark. Foto: Tony Björling

Tony mötte vargen: ”Fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Tony Björling var ute och skulle sätta en träningsbana för sin skidklubb i den nedre delen av slalombacken i Orsa Grönklitt när han fick se vad han först trodde var en hund.

– Den stack upp bakom en snöhög, säger Tony Björling.

Han är ungdomstränare för längdskidklubben Domnarvets GOIF som just nu är i Orsa Grönklitt för ett ungdomsläger. På lördagsmorgonen skulle han förbereda dagens övningar och sätta en träningsbana i den nedre, platta delen av slalombacken. Klockan var runt kvart i nio på lördagsmorgonen.

– Då fick jag se vad jag trodde var ett hundhuvud, jag tänkte att det var någon som var ute med hunden, men jag såg inte till någon ägare, säger han.

Orsa rovdjurspark

Efter en kort stund konstaterade han att det var en varg.

– Då började jag fippla med telefonen så att jag kunde filma, det var ju fantastiskt, säger han.

Trodde det var vild varg

Han var ungefär 20 meter från vargen, som gjorde en lov runt honom innan den sprang ifrån honom.

Var du rädd?

– Nej inte alls, den verkade skygg, så fort jag närmade mig så drog den bortåt, säger Tony.

Han trodde just då att det rörde sig om en vild varg.

– Jag tänkte att den lockats hit av vargen i hägnen, säger han.

Enligt Jonas Sares, anläggningschef för Orsa rovdjurspark, tror att det är den varghane som rymde ur parken på lördag morgon som synts i skidbacken. För Tony Björling blev det en upplevelse oavsett.

– Det var ju lite konstigt att se den bland alla stugor och i slalombacken men annars var det bara en trevlig naturupplevelse, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orsa rovdjurspark

Mer i ämnet