Trångt i Leksand när ambulans flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Rättviks ambulansstation ska stängas och flytta till Leksand. Men nu visar det sig att det inte var lätt att bygga ut ambulansstationen i Leksand och att det kommer att bli trångt där.

För ett och ett halvt år sedan beslutade landstingsfullmäktige att som en del i majoritetens stora besparingsprogram lägga ner ambulansstationen i Rättvik och flytta den ambulansen till Leksand.

Först skulle detta göras samma höst men flytten sköts sedan fram bland annat för att landstinget satt fast i ett hyresavtal gällande lokalerna i Rättvik.

Dalarna – Ambulansen Rättvik

Kommer bli trångt i Leksand

Nu har detta hyresavtal löpt ut och den sista mars behöver man ha lämnat garaget i Rättvik. Men i Leksand är det mycket som behöver göras innan dess. Det har visat sig att den utbyggnad som kan göras vid ambulansstationen i Leksand blir begränsad på grund av att tomten redan är fullt bebyggd.

Så när tolv personer ur personalen från Rättvik ska flytta ihop med de 16 som finns i Leksand så kommer det att bli trångt. Inte så att alla är där samtidigt utan för att alla ska ha sina skåp för såväl arbetskläder som privata kläder.

– Vi ska nu tillsammans med arbetsmiljöombuden titta mer på vilka risker det finns med att vi blir trångbodda, säger enhetschef Åsa Jareholm som fram till slutet av mars ser en mycket intensiv tid för att flytten ska gå att genomföra.

Besparing -men också ökade kostnader

Landstinget hyr ambulansstationen av det kommunala bostadsföretaget Leksandsbostäder som nu ska bygga ut garagedelen med en sektion där den så kallade sjukbilen ska förvaras. Den ska flyttas ut från nuvarande garage för att ge plats åt den ambulans som ännu finns i Rättvik.

Runt 180 000 kronor väntas hyran öka med efter utbyggnaden. Till det kommer att Rättvikambulansens flytt innebär en ökad körsträcka på över 3000 mil per år enligt en beräkning som landstingets egen miljöavdelning gjort.

Facket kritiskt

Om hyresbesparingen på 600 000, som görs i Rättvik, också innebär att det blir en besparing när kostnader som tillkommer räknas in finns det olika åsikter om.

– Vi ser ju nu i resultatet av de här besparingarna att det blir en fördyring. Det vi har hört är att vårdcentralen kommer att ta över en del av verksamheten, sedan kommer även Cancervården att ta över en del av de här lokalerna, så alla våra lokaler kommer att hyras ut till landstinget fortsättningsvis. Det ser vi som oerhört konstigt, för nu ska man ju bygga om lokalerna och med utbyggnaden i Leksand så blir det ju en fördyring, helt klart, säger Leif Jakobs, ambulanssjuksköterska och fackligt förtroendevald för Vårdförbundet.

Den kritik som tidigare riktats mot att flytta ambulansen i Rättvik till Leksand är att det blir en uppenbar risk att sjuka i Rättvik får vänta längre på ambulans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Ambulansen Rättvik

Mer i ämnet