Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hela området kommer att vara inhägnat”. Följ med regementschefen Ronny Modigs till platsen där han skulle vilja att första spadtaget till nya regementet tas. Foto: Lotta Olin/SVT

Tre år efter beslutet om återetablering – regementets placering i Falun ännu inte klar

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tre år sen beslutet om återetablering – men än är det inte klart exakt var det nya Dalregementet ska ligga.

Förhoppningen är att ha placeringen färdig innan sommaren.

– Vi är i slutfasen av ett par viktiga utredningar som vi behöver för att komma överens om precis var regementet ska ligga, säger Michael Ahnfeldt, avdelningschef på Falu kommuns miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning.

Planeringen för nybygget sker i samarbete mellan Falun kommun, Försvarsmakten och Fortifikationsverket. Parterna är överens om att det nya regementet ska placeras på Myranområdet tvärs över vägen från handelsplatsen på gamla regementsområdet i Falun. Men inte exakt var.

Värnplikt

Grodor och grundvatten

Knut Hawby, enhetschef Fortifikationsverket säger att det handlar om två olika typer av utmaningar. Naturvärden och markförhållanden.

– Det handlar om groddjur, fåglar och växter som kan vara rödlistade, och på vissa områden går grundvattenytan högt. Det kan innebära att det blir väldigt dyrt att bygga. Vi vill hitta de bästa markförhållandena för att kunna bygga billigare, säger han.

Komplicerad process

Försvarsmakten behöver ta höjd för att kunna bygga ett regemente som kan utbilda upp till 750 soldater.

– Det här är en väldigt komplicerad process. Betydligt mycket svårare än jag trodde, säger Ronny Modigs regementschef på Dalregementet I13.

När byggstart kan ske beror enligt Michael Ahnfeldt på kommunen helt på var Försvarsmakten vill placera regementet.

Hur lång tid tar det när spaden väl är satt i marken?

– Det kanske kan vara inflyttningsbart efter ungefär 5 år. Det första vi kommer bygga är infrastruktur, vatten, el, fjärrvärme och vägar. Efter det kan man börja bygga de byggnader som ska finnas, säger Knut Hawby på Fortifikationsverket.

Inom den röda markeringen ska det nya regementet i Falun byggas. Exakt var tros bli klart innan sommaren. Området kommer att stängslas in. Foto: Karta: Lantmäteriet, Falu kommun Geodatasamverkan och Mät & karta, Falu kommun.

DALREGEMENTET – I 13

Dalregementet, I 13, är ett av de fem nya regementen som riksdagen beslutade om i Försvarsbeslut 20. Dalregementet blir ett modernt lätt infanteri som utbildar två fristående skyttebataljoner – för skyddet av förbindelserna till Oslo och för skyddet av viktiga totalförsvarsanläggningar.

Andra regementen som återetableras: Göteborg, Kristinehamn, Östersund och Sollefteå, samt en ny flygflottilj i Uppsala.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet