Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör arbetsgivarkoordinatorn Hilda Dahlin svara på tre frågor om vilka branscher som är lätta respektive svåra att matcha de anställda med. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Tre frågor om jobbmatchning för ukrainska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Folkuniversitetet hjälper ukrainska flyktingar att matchas ihop med arbetsgivare i Dalarna. De berättar att vissa branscher har en låg tröskel för att välkomna arbetskraft, medan andra branscher har dörren stängd, till exempel kring kontor och administration.

– Många som kommer är högutbildade vuxna med flera års universitetsutbildning och lång arbetslivserfarenhet, som är otroligt motiverade till att få komma ut på den svenska arbetsmarknaden, säger Hilda Dahlin, arbetsgivarkoordinator på Folkuniversitetet i Falun.

Så många har fått jobb

Sedan november 2022 har de 120 inskrivna deltagare i Falun-Borlängeområdet. Hittills har cirka 15 deltagare fått anställning och runt 10 personer har fått praktikplatser.

I videoklippet svarar hon på vilka branscher som är lätta respektive svåra att matcha de anställda med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.