Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så går det att integrera ukrainska flyktingar i Dalarna – hör Janna Sporre-Gyll från Folkuniversitetet svara på tre frågor. Foto: SVT

Tre frågor om ukrainska flyktingars svårigheter att få jobb

Publicerad

Nu på lördag har det gått två år sedan kriget bröt ut i full skala i Ukraina. Trots att det är arbetsbrist i Dalarna har det varit svårt för många flyktingar från Ukraina att få jobb i länet.

Janna Sporre-Gyll på Folkuniversitetet i Falun, har under ett år drivit projektet Rusta och matcha som gått ut på att hjälpa ukrainska flyktingar med jobb och integration i Dalarna.

– Vi har känt in vad arbetsmarknaden i Dalarna behöver, och hur vi kan rusta personerna för att passa in på en arbetsplats, och vi gör studiebesök på olika företag för att verkligen få koll på matchningarna, säger Janna Sporre-Gyll.

Kriget i Ukraina

Projektet avslutas i mars. Hur har det gått och finns det jobb?

– Det finns jobb. I detta nu finns det fler tjänster inom offentlig sektor än vad det finns personer som kan täcka upp. Och så har vi den här resursen som står och trampar, så någonstans brister det, säger Sporre-Gyll.

I videon: Janna Sporre-Gyll svarar på tre frågor om integrationen för ukrainska flyktingar och hur det ser ut med jobbmöjligheter framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet