Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Måste kunna bekämpa det här mygghelvetet” – Anna-Caren Sätherberg (S) är kritisk till att mer pengar inte satsades från början på myggbekämpningen. Foto: SVT

Kritik trots mer pengar till myggbekämpning – ”Kommer för sent”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att skjuta till ytterligare miljoner för myggbekämpning i år. Men Socialdemokraternas klimat- och miljöpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg är kritisk.

– De kommer alldeles för sent, man skulle ha sett till att skicka mer pengar från början, säger hon.

Myggbekämpningen har påbörjats vid nedre Dalälven, men bekämpningsmedlet håller på att ta slut och regeringen har efter skarp kritik beslutat att fördubbla det statliga bidraget till myggbekämpningen.

– Vi har hört att det finns en oro och skjuter till ytterligare 5 miljoner kronor, sa klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L) då.

Myggplågan vid nedre Dalälven

”Alldeles för lite pengar”

Men trots att de statliga pengarna nu ökar med ytterligare fem miljoner till de 5,4 miljoner som fanns i budgeten, är socialdemokraternas klimat- och miljöpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg (S) kritisk.

– Det är bra att det kommer pengar, men det kom alldeles för lite pengar i budgeten som man har att förhålla sig till. Det är de pengarna man har för att köpa upp det man behöver. Vi har lagt 15 miljoner mer bara i år och sagt att de ska vara permanenta, säger hon och fortsätter:

– Vi har klimatförändringar med både torka och översvämningar, så det här är inte ett problem som kommer att sluta, säger Anna-Caren Sätherberg (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se myggbekämpningsexperten Jan Lundström berätta vilka som drabbas hårdast av den åtstramade budgeten och hur planen för sommaren ser ut. Foto: Patrick Sörquist/TT, Alfred Jakobsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Mer i ämnet