Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör reporter Anders Hansson sammanfatta vad som hände vid björnattacken. Männen som tidigare varit anställda vid rovdjursparken åtalas för grovt vållande till annans död samt framkallande av fara för annan. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Björnattacken i Orsa – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen väcktes åtal i ärendet där en 18-årig djurskötare dödades av en björn i Orsa Rovdjurspark 2017. Två män som tidigare har haft höga chefspositioner vid djurparken åtalas för bland annat arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död.

Björnattacken i Orsa Rovdjurspark inträffade en fredagsförmiddag, sommaren 2017. En utländsk barnfamilj med två barn under tio år besökte brunbjörnens hägn tillsammans med en 18-årig sommararbetare – för att lära sig mer om djurskötares jobb.

Björnen ska ha grävt sig in i hägnet där gruppen befann sig och gick till attack.

”Jag har i dag väckt åtal mot två personer för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott samt för arbetsmiljöbrott innefattande framkallande av fara för annan”, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Stockholm, i ett pressmeddelande.

”Förekommit brister”

Enligt Gunnar Jonasson har det förekommit brister i djurparkens arbetsmiljö- och säkerhetsarbete som om de hade åtgärdats hade kunnat förhindra den tragiska händelsen.

Förundersökningen som omfattar mer än 2 600 sidor har tagit lång tid att färdigställa och närmare 50 personer har hörts. Åklagaren yrkar att Orsa Rovdjursparks verksamhetsutövare ska åläggas en företagsbot på minst 8 miljoner kronor.

Inleds i vår

Huvudförhandlingen beräknas inledas under senvåren 2020 och kommer att ta ungefär 20 dagar att avhandla i Mora tingsrätt. SVT Dalarna har sökt djurskötarens mamma som avböjer att kommentera åtalet i nuläget.

SVT Dalarna söker de åtalade männen som båda förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

18-årig djurskötare död i björnattack

Mer i ämnet