Enligt polisen kan björnen ha grävt sig in i hägnet. Foto: SVT/TT

Så gick björnattacken till – vd Anders Blomquist om tragedin

Uppdaterad
Publicerad

Det var under fredagen som en 18-årig sommararbetare avled efter en björnattack i Orsa Rovdjurspark. Olyckan, som skedde i samband med en aktivitet som kallas “Camp Care”, borde inte ha varit möjlig.

– Brunbjörnen skulle inte ha varit kvar i hägnaden. Det ska inte finnas djur där då, säger vd Anders Blomquist.

Björnattacken i Orsa Rovdjurspark inträffade klockan 10.27 på fredagsförmiddagen. En utländsk barnfamilj med två barn under tio år besökte brunbjörnens hägnad tillsammans med en 18-årig sommararbetare – för att lära sig mer om djurskötares jobb.

Läs mer: Djurskötare avliden efter björnattack

18-årig djurskötare död i björnattack

– Det ska inte finnas djur i hägnaden vid den här formen av aktivitet. Det ska inte finnas någon chans till att det är farligt, säger Anders Blomquist, vd för Grönklittsgruppen som driver Orsa Rovdjurspark.

Senare bekräftade åklagaren att björnen inte befann sig inne i hägnet när barnfamiljen och skötaren kom dit.

– Den har tagit sig in efteråt, säger åklagaren Maria Johansson till TT.

Enligt polisen kan björnen ha grävt sig in i hägnet. Hur djupt grävskyddet runt hägnet är kan Anders Blomquist inte svara på men det hör till säkerhetsrutinerna att kontrollera att det inte grävs.

Läs mer: Hål hittat i björnhägnet

”Djuren väntar på dig. Törs du?”

“Camp Care” är en aktivitet som går ut på att djurskötare tillsammans med djurparkens besökare går in i en tom hägnad för att lära sig mer om djuren och djurens boning. Besökarna får vara med om att gömma mat eller göra rent.

“Prova på hur det är att jobba som djurvårdare och sköta om de stora djuren i rovdjursparken. Vi utför någon av safaritjänsterna som barnen i Wild kids utfört. Tigrarna, isbjörnarna, leoparderna, kodiakbjörnen och alla de andra djuren väntar på dig. Törs du?”, skriver Orsa Rovdjurspark om aktiviteten på sin hemsida.

Nu berättar Anders Blomquist att ”Camp Care” har pausats.

– Medan utredningen pågår kommer vi inte att göra några liknande aktiviteter.

Vad beträffar beskrivningen på hemsidan säger han:

– I skenet av olyckan känns det bara felaktigt och trist.

Anders Blomquist. Foto: SVT

En av björnarna var kvar

Att olyckan kunde inträffa berodde på att en brunbjörn befann sig i hägnaden i samband med ”Camp Care”.

– Det ska aldrig vara kontakt mellan djur och skötare och det finns strikta regler för hur man ska försäkra sig om att hägnaden är tom innan man går in, säger Anders Blomquist om aktiviteten.

– Den här gången var det en björn i hägnaden.

Läs mer: Efter björnattacken: ”Det är en tung dag”

Är det ett mänskligt misstag eller tekniskt fel som skett?

– Det vet vi inte med säkerhet. Det finns tydliga instruktioner och vår uppfattning är att djurskötaren gjorde allt rätt då hägnaden kontrollerades. Men så länge som en utredning pågår kan vi inte kommentera fallet vidare.

Djurparken har ändrat sina säkerhetsrutiner sedan olyckan.

– Vi har bestämt att ändra rutinerna åtminstone medan utredningen pågår. Arbetet kommer nu att genomföras två och två, säger Anders Blomquist.

Fakta: Brunbjörn

Brunbjörn är den mest välkända och spridda björnarten. Den är 130—280 centimeter lång och väger 60—780 kilo.

De största underarterna är grizzlybjörn och kodiakbjörn. I Sverige blir brunbjörnar 130—250 centimeter långa. Hanar väger 100—315 kilo och honor 60—200 kilo.

Brunbjörnar är framför allt vegetarianer, men kan även slå stora djur som ren och älg. I Sverige består födan främst av bär, myror och älgar.

Källa: TT, Ne.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

18-årig djurskötare död i björnattack

Mer i ämnet