Foto: SVT

Två skolor i Malung hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Två skolor i Malung läggs ner, all grundskoleverksamhet samlas i en stor centralskola och den nuvarande gymnasieskolan flyttas till ett annat ställe.

Det kan bli följden av en skolutredning som inletts av den politiska kommunledningen.

– Vi ska kunna samla all kompetens på ett ställe, säger skolchefen Torbjörn Martinsson.

I centrala Malung finns i dag två mindre låg- och mellanstadieskolor – Blomstebäcksskolan och Lillmons skola – med elever från förskoleklass till år 5.

Ny skolorganisation i Malung-Sälen

Båda hotas nu av nedläggning efter att kommunledningen bestämt att göra en stor utredning om skolorna i Malung.

Elever flyttas

Utredningen har ett uttalat mål. De 190 eleverna från Blomsterbäcksskolan och de 160 eleverna från Lillmons skola, skulle istället flyttas till den nuvarande Centralskolan som skulle få närmare 650 elever.

– Både Blomsterbäcksskolan och Lillmons skola är fyllda till brädden. Tanken är att få plats med allt i Centralskolan och förhoppningsvis kunna samla all kompetens i lärarkåren på ett ställe, säger skolchefen Torbjörn Martinsson som är en av tre topptjänstemän som nu ska snabbutreda frågan.

Men det ändå en bra bit kvar till några definitiva beslut. Först ska det utredas om det överhuvudtaget går att göra en sådan stor central grundskola.

Trångt i dagsläget

I dag är det trångt. Centralskolan som nu är grundskola för år 6 till 9 med 280 elever, samsas redan om utrymmet i samma lokaler som Malung-Sälens gymnasiskola med lite mer än 400 elever.

Men enligt förlaget ska hela gymnasiet därför flyttas från de lokalerna till en tidigare industrilokal lite längre bort i samhället. Till den tidigare Rosengrensfabrikens lokaler där en liten del av gymnasiet redan finns i dag.

Därefter skulle eleverna från Lillmon och Blomsterbäcken kunna flytta in till centralskolan.

– Det är ju bra om vi kan få ändamålsenliga lokaler för alla, säger Torbjörn Martinsson.

Livlig debatt väntar

Men många värnar om de små grundskolorna också i centralorten. Så det väntas troligen en livlig debatt om utredningen visar att det går flytta elever från Blomsterbäcken och Lillmon och att centralisera alla grundskolor till ett ställe. Låg- och mellanstadieeleverna skulle då komma till en tre till fyra gånger så stor skola jämfört med i dag.

– Jag har full förståelse för det. Men jämför man oss med övriga Sverige så är våra skolor här väldigt små, säger Torbjörn Martinsson.

Yttermalungs skola redan nerlagd

Malung-Sälens kommun har varit känd för att behålla små skolor. Men Yttermalungs skola har redan lagts ner lagom till den här höstterminen och genom den här centraliseringsidén så kommer alltså nya hot mot två andra skolor i kommunen.

– Alternativet till det här är att investera i de skolor som vi redan har. I Lillmon eller Blomsterbäcken, säger Torbjörn Martinsson som betonar att hela ärendet är i ett väldigt tidigt stadium.

Det har varit diskussioner om samma centralisering till Ungärde skola i Lima i norra kommundelen. Men topptjänstemännen har ännu inte fått något uppdrag att utreda den frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny skolorganisation i Malung-Sälen

Mer i ämnet